söndag 28 oktober 2012

Styrelsens grunder för beslutet att överklaga

Föreningen Vändburgs Framtid har överklagat Region Gotlands beslut att sälja Vändburgs hamn till Storsudrets Fastighetsutveckling (SFU). I överklagan till förvaltningsrätten påvisar föreningen att regionens beslut strider mot flera av de villkor och kriterier som regionen lade fast inför tävlingen om vem som ska få utveckla hamnen.
Regionen har lagt fast att ny bostadsbebyggelse inte skall tillåtas under två meters plusnivå över havet, (”2-metersregeln”).  Trots detta accepterar regionen SFU:s förslag som innebär att ett 30-tal hus ska byggas på kajerna, som ligger under 2-metersnivån.
Regionen har vidare satt som villkor att ”detaljplanen ska säkerställa allmänhetens fortsatta tillgång till hamnen inklusive kajer och vattenspegel". Trots detta accepterar regionen SFU:s storskaliga exploatering som innebär att sammanlagt ett 70-tal hus ska byggas i hamnen. Det innebär att hamnen inte kan fungera som hamn och bl a trängs yrkesfisket undan. Genom att välja SFU:s förslag frångår Regionstyrelsen det tävlingskriterium som säger ”att privatisering som motverkar denna öppenhet ska förhindras”. 
Regionstyrelsen hävdar att ett avtal med SFU skulle ge en vinst på 7,4 miljoner kronor och att Föreningens förslag skulle inbringa 4,2 miljoner kronor. Prisskillnaden mellan förslagen beror uteslutande på att SFU:s förslag omfattar en mycket större exploatering av området än Föreningens förslag. Om det visar sig, vilket Föreningen är övertygad om, att det inte blir möjligt att bebygga kajerna med bostäder smälter prisskillnaden bort.
Föreningens mål är fortfarande att få till stånd en måttfull och lokalt förankrad utveckling av Vändburgs hamn i samklang med bygden och i samarbete med lokala entreprenörer och företagare, allt för att få till stånd en hållbar, men försiktig utveckling som kommer att få fler att besöka, stanna kvar och även bosätta sig på Storsudret.
Överklagansdokumentet i sen helhet finner ni nedan!
Styrelsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.