söndag 23 oktober 2011

Programförklaring Vändburgs Framtid

En levande hamn i en levande bygd.

Föreningen Vändburgs framtid har tillkommit på initiativ av fastboende och deltidsboende på Storsudret. Föreningen ser som uppgift att initiera, stödja eller bedriva sådan verksamhet som kan lokaliseras till Vändburgs nya hamn och näraliggande områden samt ta ett samlat ansvar för hamnen.

Föreningen ansluter sig till de intentioner som ges uttryck för i Regionens förslag till fördjupad översiktplan för storsudret.

Föreningen vill genom sina insatser bidra till bygdens och därmed Storsudrets utveckling. Vi menar att ett brett lokalt deltagande skapar förutsättningar för en hållbar utveckling i samklang med bygden, och med hänsyn till områdets naturvärden.

Vändburgs nya hamn kan bli en stor tillgång för bygden och är genom sin placering och utformning av stor betydelse för hela Storsudret. Föreningen avser att säkerställa att hamnen kan användas som nödhamn och förbli ett centrum för sjöräddningen. Yrkesfisket behov av att använda hamnen måste också garanteras. Föreningen vill vidare göra hamnen än mer attraktiv som gästhamn och sprida denna information till båtkretsar runt Östersjön.

För att göra hamnen och närliggande områden än mer levande kommer föreningen att ta initiativ som leder till att nya verksamheter kan etableras i hamnen. Siktet är inställt på verksamheter som stimulerar friluftslivet och får allt fler att vistas allt längre i bygden samt att tillföra andra för hamnen gynnsamma verksamheter. Det är vår strävan att etablera samarbete med lokala entreprenörer och företagare som vill delta i bygdens utveckling.

Det kommer att behövas ny bebyggelse för att rymma sådana verksamheter. Vi vill att ny bebyggelse ska ske med varsamhet, vara av en omfattning som är förenlig med de näraliggande unika strand- och raukområdena samt knyta an till gotländska byggtraditioner.

En grundläggande utgångspunkt är att föreningens verksamhet vilar på en robust ekonomisk grund. Föreningen måste kunna finansiera de investeringar som behöver göras. Finansieringen ska tillgodoses i sådana former att hamnens karaktär av allmän nyttighet kan upprätthållas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.